Navigáció
Eniac Hub

Kihasználatlan automatizmusok az építőiparban

A vártnál jóval lassabban zajlik a digitális forradalom az építőiparban. A digitális lemaradás a többi iparághoz képest számottevő, nem csak Magyarországon, hanem a nyugati országokban is. Pedig akár kevés befektetéssel is látványosan javítani lehet a hatékonyságon. Elég hozzá egy egyszerűbb szoftver vagy alkalmazás.

A hatékonyság fontos, különösen az építőiparban, ahol az erőforrások hatékony elosztása óriási versenyelőny, főleg a manapság tapasztalható szakemberhiányban. Ha pedig egy építőipari vállalkozás hatékony és még ráadásul kiszámíthatóbb is, akkor hitelhez is könnyebben, jobb feltételekkel juthat hozzá. De hogy más előnyét is említsük a digitális vállalkozásoknak, egy átlátható, automatizmusokkal működő cégben az új munkaerő könnyebben betanítható, az alkalmazottak munkája nyomon követhetőbb, ellenőrizhetőbb, és még cégértékesítés vagy utódlás során is előnyt jelent.

Természetesen nem arról van szó, hogy az építőiparban megállt volna az idő, jelenleg is zajlik digitális fejlődés, csak éppen jelentős lemaradásban van más iparágakhoz képest. Gondoljunk csak az autóiparra, ahol az elmúlt 10 évben csaknem háromszorosára nőtt a teljesítmény, ezzel szemben az építőparban látványos csökkenés figyelhető meg.

Lemaradásban a kivitelezés

Az építőipar három fázisát  - tervezés, kivitelezés, üzemeltetés - tekintve eltérő a különböző fázisokban a digitális eszközök használata. Leginkább a tervezés fázisára jellemező az IT megoldások igénybevétele. Ennek eredményei például a igencsak látványos 3D tervek.

A legnagyobb lemaradás a kivitelezés fázisában tapasztalható, ahol talán a legnagyobb szükség lenne a digitális eszközök bevetésére, hiszen itt a legkönnyebb megcsúszni a határidőkön, ebben a fázisban történik a legtöbb erőforrás felhasználása, ráadásul az adott munkák itt épülnek leginkább egymásra. A munkafolyamatok megtervezése, a feladatok pontos kiosztása, az erőforrások átlátható elosztása, és a szükséges információk gyors átadása a kulcs a kivitelezés során, és ez az, ahol az informatika jelentős segítséget tud nyújtani, egy építőipari szoftver formájában.

Első lépés az adatok digitalizációja

Az építőipar digitalizációjának az adatok digitális begyűjtésével kell kezdődnie. A jelenleg nagyrészt papíron lévő információk elveszhetnek, gyakran el sem jutnak a megfelelő személyhez, továbbá megőrzésük, archiválásuk is problémás. Az adatok azonnali digitális rögzítése nem igényel plusz munkát, viszont jelentős idő spórolható meg azzal, hogy az információk már a helyszíni rögzítés pillanatában eljutnak a megfelelő személyekhez, akik azok digitális elfogadásával, elutasításával, véleményezésével tovább gyorsítják az ezáltal jól nyomon követhető és ellenőrizhető folyamatot.

Az alvállalkozók bevonása a kulcs

A folyamatok digitalizálása pedig az alvállalkozók bevonásával lesz teljes, akik az építőipari szoftver nekik szánt funkcióival kapcsolódnak be, hogy munkájukról számot tudjanak adni, arról gyors visszajelzést és az esetleges módosulásokról naprakész információt kapni, mindezt különleges eszközigény nélkül, hiszen egy mobil, tablet, laptop vagy számítógép egyaránt kényelmes eszköze a szoftvernek.

Ha pedig ennyi adat digitálisan iktatásra és fedolgozásra kerül, akkor ennek kimeneteli odalán a menedzsment számára naprakész információk válnak elérhetővé riportok, kimutatások, grafikonok formájában, többek között a projektek aktuális állapotáról vagy az egyes alvállalkozók teljesítményéről.

Az adatok digitalizálását követően a munkafolyamatok automatizálhatóvá válnak. Az egyes feladatok elvégzése generálja a következő elvégzendő feladatot és kiosztja azt a feladat elvégzéséhez szükséges skill-ekkel rendelkező személynek. A kiosztott feladatokat aztán a beépített automatizmusok részben vagy akár egészben segítenek elvégezni, ezzel kiszűrve, csökkentve a hibázás lehetőségét és gyorsítva a munkavégzést.

A megoldás: OMF Építőipari Szoftver

Az ENIAC Computing OMF építőipari szoftvermegoldása integrált szoftver lévén igény szerint még tovább bővíthető, hogy az egész vállalkozás a pénzügytől a könyvelésig, az ajánlatoktól a kontrollingig, a menedzsmenttől az alvállalkozókig egy közös integrált rendszerben tudjon dolgozni, mellyel kap csak igazán értelmet a digitális vállalkozás fogalma, ahol az egyes munkafolyamatok vagy projektek a legelső lépéstől a legutolsóig teljesen átláthatóvá, nyomon követhetővé és archiválhatóvá válnak.

OMF építőipari szoftver szerepe a vállalati működésben

Mit old meg az OMF Építőipari Szoftver?

  • Összeköti az egy projekten dolgozókat és egy közös eszközfüggetlen platformot biztosít munkájukhoz, az egymás közötti kommunikációhoz.
  • Könnyed azonnali adatbeviteli lehetőséget biztosít az építési területen dolgozóknak.
  • Nyomon követi az egyes projekteket, azok pénzügyi és teljesítési státuszát.
  • Láthatóak a projekthez tartozó szerződések, kimenő és bejővő számlák, teljesítési igazolások, a közreműködő alvállalkozók, a projekten dolgozó személyek és aktuális feladataik.
  • Különböző jogosultsági szinteket kezel, amely alapján lehetőséget biztosít az egyes dokumentumok online igazolására, véleményezésére.
  • Nyilvántartja az ügyféladatokat és -kapcsolatokat.

Az OMF építőipari szoftver funkcióiról ide kattintva tudhat meg többet!

Amennyiben egy egyszerűbb szoftverrel kezdené inkább vállalkozása digitalizálását, akkor a startER porjektmenedzsment szoftverünket ajánljuk, amely kényelmes online megoldást nyújt a projektalapon működő kisebb vállalkozások számára. 

startER projektkezelő szoftverünkről itt tudhat meg többet!