Navigáció
Eniac Hub

2019-es adóváltozások

A 2019-es évi adóváltozásokból idén is akad bőven. Nagy meglepetések és drasztikus változtatások talán nem történtek, kivéve természetesen a cafetéria rendszert, melynek átalakítása az utóbbi hónapok egyik kedvenc témája volt.

Összefoglaltuk a legfontosabb változásokat, amiket a 2019-es közterhekről, adókról, juttatásokról, fizetésekről tudni érdemes.

A 2019-es adótervek előterjesztése 2018-ban két részletben zajlott le, nyáron és októberben. A minimálbér és a garantált bérminimum meghatározása viszont csak az utolsó pillanatban, december 30-án került meghatározásra. Az év utolsó előtti napján megszületett döntés alapján ennyivel növelték meg a minimálbér és bérminimum mértékét:

Év

Bruttó minimálbér/hó

Bruttó garantált bérminimum/hó

Bruttó változás/hó

2018

138 000 Ft

180 500 Ft

+ 42 500 Ft

2019

149 000 Ft

195 000 Ft

+ 46 000 Ft

A minimálbér megemelésével az arra bejelentett munkavállalók havi nettó jövedelme 7315 Ft-tal növekedik, míg a jövedelmük után havi 3685 forinttal több adót kell fizetniük, a munkáltató pedig havi 2145 forinttal több szociális hozzájárulási adó megfizetésére köteles.

A szociális hozzájárulási adó csökkentését nyárra ígérték

A SZOCHO mértéke a tavalyihoz hasonlóan 19,5%, csökkentése csak júliustól várható, 2%-kal. A kormány célja, hogy az adó mértéke 2022-re 11,5% legyen.

A SZOCHO továbbá összevonásra került a 14%-os egészségügyi hozzájárulással (EHO), melynek következményeként, minden olyan jövedelem jogcím után 19,5% SZOCHO-t kell fizetni, amit eddig (2018-ban) EHO fizetési kötelezettség terhelt.

Január elseje után létesített munkaviszony esetén a következő három SZOCHO kedvezmény már nem érvényesíthető:

  • 25 év alatti és 55 év feletti munkavállalók utáni kedvezmény
  • Részmunkaidős foglalkoztatott utáni kedvezmény
  • Karrier-híd kedvezmény

Négy új kedvezmény azonban igen:

  • Munkaerőpiacra lépők kedvezménye: foglalkoztatás első két évében
  • Munkaerőpiacra lépő 3 gyermekes anyák utáni kedvezmány: foglalkoztatás első három évében
  • Védett korú köztisztviselők foglalkoztatása utáni kedvezmény: amíg a foglalkoztatott be nem tölti az öregségi nyugdíjhatárt
  • Megváltozott munkaképességűek utáni kedvezmény

Kedvezményes cafetériából már csak egy marad

A cafetéria-rendszer átalakításával, béren kívüli juttatásként már csak a SZÉP kártya adható, melynek mindhárom alzsebébe kedvezményes közteherviselés mellett adható béren kívüli juttatás. A SZÉP kártya keretösszegei változatlanok maradtak.

Ezenfelül megmarad a munkavállalók gyerekeinek bölcsődei, óvodai ellátásának, továbbá a sport- és kulturális eseményekre szóló belépőjegyeknek adómentessége. A belépőjegyek azonban csak akkor maradnak kedvezményesek, ha nem utalvány formájában adják őket.

Változás történt a béren kívüli juttatások adózásában is. Egyrészt eltörölték a juttatás alapjának 1,18-szoros szorzóját, másrészt – ahogy fentebb már említésre került - összevonták az EHO-t és a SZOCHO-t, mellyel a juttatást a 14%-os EHO helyett 19,5%-os SZOCHO terheli. A juttatás alapjából levonandó 15%-os SZJA változatlan maradt.

Az egyes meghatározott juttatások alapjának 1,18-asszorzója továbbra is megmarad.

Talán itt érdemes megemlíteni azt is, hogy megszüntették a kockázati biztosítás díjának adómentességét, ami az egészségbiztosításokat érinti hátrányosan.

A munkavállalók nagyobb csoportjára megrendelhető juttatások közül kikerül a önkéntes kölcsön nyugdíjpénztári és egészségpénztári hozzájárulás, az önkéntes biztosító pénztárba befizetett célzott támogatás kedvezménye azonban megmarad.

AB4 HR szoftverünkkel mindig az aktuális jogszabályoknak megfelelő lesz bérszámfejtése. AB4 HR bérszámfejtő szoftverünkről több információt ITT talál!

Vállalatokat, egyéni vállalkozókat érintő vállalkozások

Kisvállalati adóra idén még többen lehetnek jogosultak, ugyanis 1 milliárd forintra emelték az éves bevételre, illetve a mérlegfőösszegre vonatkozó felső értékhatárt.

A vállalkozások áfamenetességét 8 millió forintról 12 millió forintra emelték, a kisvállalkozások ezzel mentesülnek az áfabevallás kitöltésének kötelezettsége alól, és várhatóan 10 milliárd forintot spórolhatnak összességében.

Törlésre került az egyszerűsített válllakozói adó, az EVA. Ezt tavaly decemberben lehetett utoljára választani.

A december 20-ig elvégzendő adófeltöltés során tévesztő cégeket sújtó mulasztási bírság maximális mértéke a felére csökken idéntől. A bírság maximum 10% lehet a befizetett előleg és az adóévi adó 90%-ának különbözete után.

A csoportos adóalanyisághoz hasonlóan idéntől csoportos társasági adóalanyiságot is lehet választani. Az ezt választók mentesülnek a transzferár dokumentáció alól.

További egyszerűsítések, összevonások

Megszüntették a 75%-os kulturális adót és a hitelintézeti adót. Bár megszűnik a baleseti adó is, de beépül a biztosítási adóba.

A kutatás-fejlesztési adókedvezményt felváltja egy új kedvezmény, melynek összege a kutatás-fejlesztési adó tevékenység közvetlen költségeként elszámolt bérköltség után fizetendő 19,5%-os adómérték 50%-a.

Adminisztrációs terhek csökkentése

Egyszerűsítésre került az adó-adminisztriáció is, melynek következtében a 2019-ben már nem kell bejelenteni a dolgozók végzettségének, szakképesítésének és az ezt igazoló dokumentumoknak adatait.

Csökken az üzleti és magáncélra is használt személygépkocsik bévetelének adminisztrációja, amely külön útnyilvántartás vezetés nélkül is levonhatóvá teszi a bejövő számlák áfa tartalmának 50%-át.

A NAV idén már az egyéni vállalkozóknak is elkészíti a SZJA- bevallási terveztét.

Kiszűrik az adókerülő óriáscégeket

A két éven keresztül 60 milliárd forint árbevételt elérő, de veszteséges óriáscégeket a NAV ezentúl automatikusan ellenőrizni fogja, mellyel céljuk az adó megfizetésének elkerülése céljából csak papíron vesztséges cégek kiszűrése.

Marad a lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó 5%-os áfakulcs abban az esetben, ha a tulajdonjog ingatlan nyilvántartásba történő bejegyzéséhez szükséges okiratot (adásvételi szerződést) 2019. december 31-ig benyújtják az ingatlanügyi hatósághoz és ugyaneddig az időpontig a lakóingatlan legalább szerkezetkész állapotúnak minősíthető és erről az értékesítő nyilatkozatot is tesz az erre a célra létrehozott nyomtatványon.

Magánszemélyeket érintő csökkentések

A kétgyermekesek számára igénybe vehető családi adókedvezmény 4 év alatt megvalósuló emelése idén a végéhez ér, így 20 ezer forint jár havonta gyermekenként egy családnak. Ez kb. 380 ezer családot érint és számukra összesen 20 milliárd forint könnyítést jelent.

Az UHT és ESL tej áfája 18%-ról 5%-ra csökken.

Az öregségi nyugdíj mellett dolgozóknak már csak 15% személyi-jövedelemadót kell megfizetniük. Ez jelenleg 70 ezer dolgozót érint, de a minisztérium a csökkentés miatt a létszám jelentős növekedésére számít.

Drágább pálinka és cigaretta

A népegészségügyi termékadó változtatásának következtében többek között legalább 700 forinttal drágább lesz egy félliteres, 50 százalákos pálinka ára.

A cigeretta jövedéki adója tovább emelkedik.

Amennyiben az ENIAC szoftvereit használja, a jogszabályváltozások követését ránk bízhatja. Szoftvereink a mindenkori jogszabályoknak megfelelően működnek, nunkatársaink pedig tájékoztatják Önt az aktuális változásokról!

Forrás:

https://adozona.hu/2019_es_valtozasok/Minimalber_garantalt_berminimum___igy_nonek_3OFAAF

https://www.hrportal.hu/hr/a-jovo-evi-cafeteria-valtozasokrol-20181218.html

https://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/igy-adozunk-2019-ben-oriasi-valtozasok-is-jonnek.309087.html

https://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/lakasafa-breking-igy-veheted-igenybe-az-5-ot.301966.html