Navigáció
Eniac Hub

ADÓZÁS 2017 - Összefoglaltuk a legfontosabb változásokat

Az ünnepek előtt kihirdetésre került az új adócsomag, melynek jó néhány eleme meglepetésként érhette legtöbbünket. Munkáltatóként, munkavállalóként és vállalkozóként is érdemes, sőt kötelező ezen változásokat ismerni.

Az adózváltozások számos feladattal látják el a cégeket és munkáltatókat. Az új adócsomag bejelentésével kezdődhet is az újratervezés. Át kell számolni a költségtényezőket, módosítani kell a szerződéseket, újra kell tervezni a vállalkozás kiadásait, terheit és még arra is figyelni kell, hogy az informatikai és ERP rendszerek is módosítva legyenek.

Feladataink tehát egészen biztos lesznek az új évben, de először is az egyszerűség kedvéért, nézzünk meg egy összefoglaló táblázatot arról, mi vár ránk 2017-ben az adózás terén.  

Adó

 

2016

2017

Személyi jövedelem adó

Vállalkozói személyi jövedelemadó

10, 19%

9%

 

Kétgyerekes családi adókedvezmény

10000 Ft/gyerek

15000 Ft/gyerek

 

Lakásnak nem minősülő ingatlanok eladásából származó jövedelem adózásának időtartama

15 év

5 év

Szociális hozzájárulási adó

 

27%

22%

Egészségügyi hozzájárulás

 

6, 14, 15, 20, 27%

14, 27%

Társasági adó

 

10, 19%

9%

Kata

TB. ellátásaiknak számítási alapja

81300 Ft

90000 Ft

Kiva

 

16%

14%

Áfa

Alanyi áfa-mentesség értékhatára

6 millió ft árbevétel

8 millió ft árbevétel

Azt már említettük, hogy az adózás változásával a cégeknek többek között újra kell tervezniük költségvetésüket. Vállalatirányítási rendszereket fejlesztő cégként azonban azt is fontosnak tartjuk kiemelni, hogy ilyenkor az adminisztrációs és ERP rendszereket is módosítani kell az új adócsomagban megadott számok szerint.

Számos szoftverfejlesztő cég úgynevezett dobozos terméket kínál a felhasználóknak. Ebben az esetben vagy nincs lehetőség a szoftver későbbi módosítására vagy ahhoz külön frissítést kell letölteni, aminek esedékességére és elvégzésére a felhasználónak kell odafigyelnie, gyakran plusz díjat fizetve érte.

Felhőalapú, online szoftvereket fejlesztő cégként, az ENIAC Computing olyan rendszereket biztosít ügyfelei számára, melyek online módon bárhol, bármikor elérhetőek. Ennek a konstrukciónak és szakértői csapatunk folyamatos jogszabályváltozás-követésének köszönhetően, az ENIAC szoftverei szinte észrevétlenül módosulnak, miközben a felhasználók napi munkájukat zavartalnul végezhetik. A bekövetkező változásokról pedig előre tájékoztatjuk valamennyi ügyfelünket.

Cikkünk folytatását azoknak ajánljuk, akik mélyebben bele szeretnék ásni magukat a 2017. évi adózás rejtelmeibe:

Személyi jövedelem adó

Az szja-törvény 2017. január 1-jén életbe lépő módosításai leginkább a cafetéria rendszert írták át. Jelentős változás, hogy az alkalmazottak évente 100 ezer forint készpénzt kaphatnak kedvezményes adózású cafetériaként. Ezen felül Szép-kártyára a közszférában dolgozók további 100 ezer, a magánszférában dolgozók pedig 350 ezer forintot kaphatnak a munkáltatótól. A 15%-os szja-t és a 14%-os egészségügyi hozzájárulást pedig a juttatott összeg 1,19-szerese helyett, csak 1,18-szorosa után kell megfizetni.

Változatlanul adómentes cafetériaként adhatóak kultúra és sportbelépők, illetve 5 millió forint értékben adómentesen támogatható a munkavállaló lakásépítese,- vásárlása és –hitele.

A tavalyi évben béren kívüli juttatásként adott egyéb juttatások 2017-től úgynevezett egyes meghatározott juttatások néven szerepelni, 14% helyett 27%-os eho megfizetésével. Ilyen juttatások például:

  • üdülési szolgáltatás,
  • munkahelyi étkeztetés,
  • iskolakezdési támogatás,
  • helyi utazási bérlet,
  • képzési költségek átvállalása,
  • önkéntes kölcsönös biztosító pénztári munkáltatói hozzájárulás,
  • önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba célzott szolgáltatásra befizetett összeg.

A családosok zsebében is több marad az új évben, a kétgyermekes családok családi adókedvezménye 5 ezer forinttal nő, így a kedvezmény összege 30 ezer forintra emelkedik. Az első házasoknak 24 hónapig havi 5 ezer forintos állami juttatás jár. Az előbb említett két kedvezmény pedig együtt is igénybe vehető.

Az egyéni vállalkozók adózásában is történt változás, a vállalkozói személyi jövedelemadó szerint adozóknak ugyanis 9 százalékra csökkent az adó mértéke.

Az ingatlan átruházásából származó jövedelemre egységesen az ötéves szabály vonatkozik mostantól. A lakásnak nem minősülő ingatlanok eladásából származó jövedelem esetében  az adófizetési kötelezettség 15 évről csökkent le.

Szociális hozzájárulási adó

A szocho 27-ről 22 százalékra mérséklődött, továbbá már most biztosak lehetünk benne, hogy 2018-ban ez további 2 százalékkal csökkeni fog.

Egészségügyi hozzájárulás

A korábban ötkulcsos eho egyszerűsödik és kétkulcsossá válik, a 14 és 27 százalékos adókulcsok maradnak csak meg.  A kamatjövedelem utáni eho fizetés ezzel megszűnik.

Január elsejétől havi 7110 forint az egészségügyi szolgáltatási járulék összege a biztosítással nem rendelkezők és az egészségügyi szolgáltatásra más jogcímen sem jogosultak számára.

Társasági adó

Mérséklődött 2017-től a Tao. is. A pozitív adóalap korábbi 10 és – 500 milló forintos adóalap felett – 19 százalékáról 9 százalékra csökkent.

A szabályozás további módosulásai:

A külföldi telephelyek jövedelmére vonazkozó progresszív mentesítés szabálya és a filmek, előadó-művészeti szervezetek, látványcsapat-sportágak támogatása során a különböző adókulcsok alkalmazása miatt felmerülő pótlólagos kiegészítő támogatás hatályát veszti.

Új jogcímekkel bővül a társasági adó kedvezményeinek köre:

  • élőzenei adókedvezmény és
  • energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások adókedvezmény kerül bevezetésre,
  • ezenkívül a meglévő kedvezmények közül is kiegészül, illetve egyszerűsödik néhány.

A startupok is jól járnak

A kezdő vállalkozások is profitálhatnak a törvény módosításán. Mostantól ugyanis a regisztrált korai fázisban lévő vállalkozásokba való befeketetők adóalap kedvezményben részesülnek. A kedvezményre azonban csak az jogosult, aki vagy akinek kapcsolt vállalkozása, jogelődje nem volt részvényese vagy üzletrész-tulajdonosa ennek a korai fázisú vállalkozásnak a szerzést megelőző 3 adóévben.

Kata

A kisadózó vállalkozások tételes adóját fizetőknek továbbra is havi 50 ezer forintos adófizetési kötelezettségük van. Társadalombiztosítási ellátásaiknak számítási alapja azonban 90 ezer forintra emelkedett a korábbi 81 300 forintról. 

Kiva

A kisvállalati adó mértéke 2017-ben 16-ról 14 százalékra, következő évben pedig 13 százalékra csökken.

Áfa

Az alanyi áfa-mentesség értékhatára 6 millióról 8 millió forintra emelkedett, jelentősen megnő így azon vállalkozások száma, amiknek nem kell áfát felszámítaniuk és fizetniük az államnak, és áfabevallást sem kell készíteniük.

Védjük a környezetet is

Az új adócsomaggal még a környezetvédelemre is gondoltak. Bevezetésre került az „energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezménye”. Ennek értelmében adókedvezmény vehető igénybe az ilyen jellegű beruházások üzembe helyezése és üzemeltetése esetén. A kedvezmény legfeljebb a beruházás 30 %-a lehet és nem haladhatja meg a 15 millió eurót. A kedvezmény tovább növelhető a kisvállalkozások esetében 20 százalékkal, a középvállalkozások esetében pedig 10 százalékkal.

Segítőkészebb lesz a NAV

Jó hír, hogy hibázás esetén a NAV nem azonnal szankcionál, hanem először segít. Bevezették ugyanis az adóhatóság támogató eljárását, ami azt jelenti, hogy hibák és hiányosságok feltárása esetén először felveszik a kapcsolatot az adózóval és önellenőrzést javasolnak neki. Aki önként rendezi ilyen módon jogsértéseit, az elkerüli a szankciókat.

Forrás:
http://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/breking_itt_a_2017-es_adocsomag.239439.html
http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/adozas-2017-meglepetesek-az-utolso-adocsomagban/
http://ado.hu/rovatok/ado/adozas-2017-egyszerubben-kevesebbethttp://ado.hu/rovatok/ado/adocsomag-2017-eva-ekho-kata-kiva-afa-valtozasok