Navigáció
Eniac Hub

Az IT-szakma női szemmel

Bernáth Rita, az ENIAC Computing értékesítési és kommunikációs vezetője több mint tízévnyi tapasztalattal rendelkezik arról, hogy milyen is nőként a technológiai ágazatban dolgozni.

Az IT-szakma női szemmel

Az IT-szakmában világszerte jelentős a férfiak túlsúlya, ezért egy nemrég létrehozott amerikai szervezet, a Girls Who Code nagy tech-cégekkel együttműködve igyekszik elősegíteni, hogy ezen a területen is növekedjen a hölgyek aránya. Bernáth Rita, az ENIAC Computing értékesítési és kommunikációs vezetője több mint tízévnyi tapasztalattal rendelkezik arról, hogy milyen is nőként a technológiai ágazatban dolgozni.

- Tudatosan készültél arra, hogy egy informatikai cégnél helyezkedj el?
– Nem terveztem, a véletlen hozta így. Korábban egy energetikai társaságnál dolgoztam számviteli és projektmenedzsment területen.

– Hogyan kerültél kapcsolatba a jelenlegi munkahelyeddel?
– A kilencvenes évek végén egy nemzetközi nagyvállalat szerzett tulajdonrészt abban a cégben, ahol akkor dolgoztam, és a befektetéssel párhuzamosan szoftvercserére is sor került. A külföldi tulajdonos nem ragaszkodott ahhoz a vállalati szoftverhez, amelyet a világ többi részén használt, de itt is egy hasonlóan rugalmas, korszerű rendszert keresett. Így esett a választása az ENIAC szoftverére, amely már akkor is nagyon modern, előremutató terméknek számított a magyar piacon. A szoftverváltásban én is aktívan részt vettem, ott voltam az egyeztetéseken, az oktatásokon, és én tartottam a kapcsolatot a rendszer bevezetését végző szakemberekkel.

– Miért döntöttél úgy, hogy ennél a társaságnál folytatod a pályafutásodat?
– Már az első közös munkánk során lenyűgöztek azok a megoldások, amelyeket a társaság alkalmazott. Engem egyébként is vonzanak a technikai újdonságok, és ez a cég épp azokra a feladatokra adott informatikai megoldásokat, amelyek szorosan kapcsolódtak az akkori munkámhoz. Érdekes volt megtapasztalni, hogy mennyivel egyszerűbben és gyorsabban lehet szoftveresen kezelni azokat a mindennapi teendőket, amelyeket korábban szinte kizárólag papíralapon végeztem. A másik dolog, ami megragadott, az a társaság imázsa volt. Tetszett, hogy a cég munkatársai mindig elegánsak, jó megjelenésűek, de egyben lazák is voltak, akikkel könnyen lehetett együtt dolgozni, kommunikálni. Velük soha nem éreztem magam feszélyezetten, bátran fordulhattam hozzájuk bármilyen kérdésben.

– Hogyan történt végül a váltás?
– Én újabb szakmai kihívásokat kerestem, itt pedig épp azon gondolkodtak, hogy bővíteni kellene a csapatot. Amikor megkérdezték, hogy lenne-e kedvem tanácsadóként kipróbálni magam ezen a területen, úgy döntöttem, hogy belevágok, így 2000-ben ide jöttem dolgozni.

– Milyen volt a fogadtatásod? Nehéz volt nőként beilleszkedned egy IT-cég csapatába?
– A cég belső stábjának egynegyedét hölgyek alkotják, ezért igazából senkit sem lepett meg az, hogy egy újabb női munkatárssal bővült a csapat. Az a kölcsönös szimpátia, amit korábban ügyfélként éreztem, szerencsére a mindennapi közös munka során is megmaradt.

– Hogyan sikerült megbirkóznod a szakmai kihívásokkal az új területen?
Arányi Sándor, a társaság alapítója és ügyvezető igazgatója mindig is fontosnak tartotta, hogy valamennyi munkatársa rendelkezzen bizonyos szintű technikai tudással, hiszen mindannyiunk munkája szorosan kapcsolódik a cég által fejlesztett, értékesített és üzemeltetett szoftverekhez. Az ismeretszerzés itt nem korlátozódik csupán egy-egy továbbképzésre, hanem a mindennapi tevékenység szerves részét képezi. Ez a gyakorlat az indulásnál is sokat segített nekem, és azóta is folyamatosan hozzájárul ahhoz, hogy a saját területemen a lehető leghatékonyabban tudjam ellátni a feladataimat. Szakmai szempontból azt is szerencsésnek találom, hogy nálunk nincsenek helyileg elkülönítve az egyes munkakörök, így sokkal jobban együtt tudunk működni, segíteni tudjuk egymást. Természetesen itt is minden területnek megvan a maga felelőse, de elég jól rálátunk egymás munkájára is, így amikor ketten-hárman tárgyalunk egy ügyféllel, akkor gyakorlatilag bármilyen – a céget vagy a szoftvert érintő – kérdésre válaszolni tudunk.

– Az ügyfelek hogyan reagálnak arra, amikor egy hölgy jelenik meg náluk a társaság képviseletében?
– Korábban előfordult, hogy egy-egy ügyfél meglepődött, de ők sem elsősorban azon, hogy nő vagyok, inkább csak kevesebb technikai tudást vártak tőlem, és csodálkoztak, amikor látták, hogy szakmai kérdésekben is felkészült vagyok.

– A szakmán belül érzékelsz bármilyen megkülönböztetést a férfiak részéről?
– A fejlesztés tipikusan egy olyan terület, amelyet erőteljesen dominálnak a férfiak a társaságon belül épp úgy, mint a szektor egészében. Szakmai konferenciák, rendezvények alkalmával megfigyelhető, hogy a fejlesztést vagy az IT-stratégiát érintő kérdésekben a férfiak inkább egymással konzultálnak. Ettől függetlenül nálunk a fejlesztők teljesen egyenrangú partnerként kezelik a női kollégákat, például velünk is ugyanazt a szakmai nyelvet használják, mint egymás között.

– Szakmai kérdésekben előfordulnak nézeteltéréseid a férfi kollégákkal?
– Vannak véleménykülönbségek, de ezek inkább előreviszik, semmint hátráltatják a munkát. Szerintem a nők általában szerteágazóbban gondolkodnak, mint a férfiak, így hamarabb átlátják, hogy egy bizonyos dolognak milyen további összefüggései lehetnek, például egy adott szoftverfejlesztés milyen egyéb témákat érinthet. Míg a tanácsadói, értékesítési, marketing vagy oktatási területeken előnyös ez a többszintű gondolkodásmód, addig a konkrét fejlesztői munka során már inkább letisztult megoldásokra van szükség.

– Több, mint tíz év múltán mi jelent számodra további kihívást a szakmában?
– Nem készülök komolyabb IT-területre, de a technikai tudásomat igyekszem folyamatosan bővíteni, mert úgy érzem, hogy ezek az ismeretek sokat segítenek a munkám során és a mindennapi életben is. Cégünk külföldi terjeszkedése is jó lehetőséget kínál a szakmai fejlődésre, hiszen más nemzetek vállalati kultúrája, mentalitása lényegesen különbözhet a Magyarországon megszokottól, így az eltérő igényekre is tudnom kell hatékonyan reagálni a saját szakterületemen belül.