Navigáció
Eniac Hub

Még sem idén vezetik be a kötelező online adatszolgáltatást!

Váratlanul bejelentette a NAV, hogy a számlákra vonatkozó online adatszolgáltatási kötelezettség bevezetésének határidejét egy évvel eltolták. Ezzel nem csak a NAV jutott plusz időhöz - hiszen még a jogszabályváltozás sem történt meg -, hanem a cégek is lehetőséget kaptak a változásra való maximális felkészülésre.

A 2016-os nyári adócsomag még 2017. júliusára tűzte ki a számlázó programok elektronikus bekötését a NAV-hoz. Ekkortól kellett volna a 100 ezer forint áfatartalmat elérő vagy meghaladó, belföldön nyilvántartásba vett adóalanyoknak számlázó programmal kiállított számláik adattartalmát, továbbá azok módosítását vagy érvénytelenítését valós időben elektronikus módon bejelenteni. Az adócsalások elkerülése érdekében bevezetett online pénztárgépek sikerén felbuzdulva létrehozni kívánt jogszabályváltozás a kormány bejelentése szerint azonban egy évvel később, 2018. július 1-jétől fog hatályba lépni.

Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója szerint a haladékra szükség  is van a bonyolult rendszerek összehangolása miatt, ezért a vállalkozásoknak érdemes ezt a haladékot erőforrásaik átcsoportosítására fordítani, hogy a számlákkal kapcsolatos valós idejű adatszolgáltatáshoz szükséges informatikai fejlesztések időben megtörténjenek és az éles indulásra készen álljanak.

Jogszabály még nincs

Bár eredetileg 2017 nyarától tették volna kötelezővé az online adatszolgáltatást, azonban az ezt leíró jogszabály-módosítás még mindig nem történt meg, így annak részletei sem ismertek. Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy a 2016. január elsején bevezetett adatexportra fog épülni. A részleteket majd az adópolitikáért felelős miniszter által kiadott rendelet fogja tartalmazni, melyben többek között megtalálhatóak lesznek a számlázó vagy számlázási funkcióval rendelkező programokkal szemben támasztott követelmények, az adatszolgáltatási szabályok, illetve a szoftver használatát és értékesítését meghatározó adatszolgáltatási kötelezettségek.

Egy évig is tesztelhetünk

Mind a szoftverfejlesztőknek, mind a számlázó szoftvereket használó cégek számára jó hír az egy éves elcsúszás. Mivel a rendelet még nem ismert, ezért elég feszített tempóban történt volna a júliusi bevezetés, így viszont több mint egy évig lehetőségük lesz a cégeknek a tesztelésre, hogy 2018-ban zökkenőmentes legyen az átállás.

A 2018. július 1-jei átállásig azonban továbbra is csak az 1 millió forint értéket meghaladó áthárított adót tartalmazó számlákat kell a belföldi összesítő jelentésben szerepeltetni.

Mi felkészültünk

Annak köszönhetően, hogy a határidő eltolása csak most került bejelentésre, az ENIAC szoftverein már megtörténtek a szükséges fejlesztések és azok letesztelése is, így ebben már csak annyi dolgunk van, hogy tovább tökéletesítsük és egyszerűsítsük az adatszolgáltatást. Továbbá, kellő időt tudunk biztosítani ügyfeleinknek is a részükről történő letesztelésre és igényeik, észrevételeik figyelembe vételére.

AB4 Invoice Számlázó Programunk is rendelkezik az online adatszolgáltatáshoz szükséges funkciókkal. Próbálja ki és tesztelje le Ön is!

Tudjon meg többet a programról!

 

Forrás: http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/hiaba-lett-egy-ev-plusz-el-kell-kezdeni-a-felkeszulest/