Navigáció
Eniac Hub

Felgyorsulhat az elektronikus számla elterjedése

Az Európai Unió azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra az elektronikus számlázás legyen a legnépszerűbb számlázási forma az egész kontinensen.

Felgyorsulhat az elektronikus számla elterjedése

Az Európai Unió azt a célt tűzte ki, hogy 2020-ra az elektronikus számlázás legyen a legnépszerűbb számlázási forma az egész kontinensen. Magyarországon 2004 óta van jogszabályi lehetőség elektronikus úton eleget tenni a számlaadási kötelezettségnek, de a vállalkozásoknak csupán elenyésző része él ezzel a lehetőséggel. Becslések szerint itthon éves szinten mintegy 600 millió papír alapú számla mellett csupán 12-15 millió elektronikus számla készül. Ez 2-3 százalékos elterjedtséget jelent, míg az Európai Unió átlaga eléri a 20 százalékot.

Szakmai várakozások szerint az alacsony elterjedtség hamarosan megugorhat. Bár a vállalatvezetők egyre jobban ismerik az elektronikus számlázás előnyeit, főként a kis- és középvállalatok mégis ragaszkodnak a megszokott papíralapú számlázáshoz. Az e-számlázás számottevő elterjedésében azonban a kkv szektor is fontos szerepet játszik, ezért olyan megoldásokra van szükség, amelyek megkönnyítik az áttérést. Ebben segíthet például, ha a vállalatirányítási rendszer tartalmazza az elektronikus számlázási modult, így azt nem kell harmadik féltől beszerezni (megmarad az integráltság), majd plusz költségért integrálni a meglévő rendszerébe.

Az ENIAC segít önnek az elektronikus számlázási rendszer bevezetésében, keressen minket bizalommmal. Az alábbi ábra röviden megpróbálja összefoglalni az e-számla főbb előnyeit.