Navigáció
Eniac Hub

Fellendülés és munkaerőhiány – Az erő legyen az építőipari cégekkel

Már éppen kezdenénk örülni, hogy az építőipar lassan talpra áll, amikor jön a következő rossz hír: hatalmas munkaerőhiány van az ágazatban. Azért nem kell pánikba esni, van néhány tippünk a szorult helyzet túlélésére.

Hol munka nincs, hol szakember

Most éppen az utóbbiból van hiány. Nem is kicsi. Az építőipari szektorban működő cégek közel 50%-a küzd ezzel a problémával. A lakásépítéssel foglalkozó cégek még rosszabb helyzetben vannak, náluk a 60 százalékot is eléri a szakemberhiány.

Pedig most még munka is lenne. A legfrissebb statisztikák szerint áprilisban 22,1 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbi, alacsony bázishoz képest. Bár a márciusi 33,3%-hoz viszonyítva ez visszaesést jelent, de ezt leszámítva még így is három éves rekordnak számít az áprilisi adat.

Az épületek építésének bővülése elsősorban az ipari és raktárépületek építésének köszönhető, míg az egyéb építmények esetében az út- és vasútépítési munkák okozták a bővülést.

A szerződésállomány alakulása további bizakodásra ad okot

 

Az építőipari vállalkozások szerződésállománya 92,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.  Összességében 2017 első 4 hónapja alatt 23,9%-kal bővült az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest.

Az Eurostat lakásépítési kedvre irányuló felmérése is az építőipar fellendülését támasztja alá. E szerint az EU-ban Magyarországon volt a legnagyobb a lakásépítésre való hajlandóság. A tavalyi évben 215 százalékot (az uniós átlag többszörösét) emelkedett a társasházakra kiadott engedélyek száma.

És akkor most kanyarodjunk is vissza a munkaerőhiányhoz, ami ezt a növekedést nagymértékben befolyásolhatja, visszavetheti. Az építési ágazat utolsó jó, 2007-es évéhez képest ma 80 ezerrel kevesebben dolgoznak az ágazatban.

Ennek legfőbb oka, talán nem meglepő, az alacsony bérek és az emiatt külföldre vándorló vagy más szakmát kereső szakemberek száma. A további okokról és az alacsony fizetésekről sok szót lehetne még ejteni, de minket inkább az érdekel, hogyan tudjuk a kialakult helyzetben támogatni az építőipari cégeket, hogy működési hatékonyságuk közel maximális legyen.

Ha több embert nem tudunk felvenni, de megoldásra lenne szükségünk

Ha a munkaerő kérdést nem sikerül megoldani, akkor törekedni kell a rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználására, beosztására, a precíz tervezésre és munkafolyamatok átláthatóságára. Ebben nyújt segítséget egy felhőalapú vállalatirányítási rendszer.

Az ENIAC Computing több mint 20 éves működése során, számos hazai építőipari vállalkozás átvilágításával szerzett tapasztalatai azt mutatják, hogy egy vállalatra szabott szoftver bizonyítottan átláthatóbbá teszi az üzleti folyamatokat, automatizál bizonyos vállalati tevékenységeket és csökkenti az operatív feladatokat. Ezáltal többek között könnyedebbé válik a cég irányítása, több idő jut üzletszerzésre és növelhető az ügyfelek elégedettsége.

Irodában ragadt projektvezető? Van megoldás!

A felhőalapú szoftverek legnagyobb előnye, hogy bárhol, bármikor, bármilyen eszközön kötöttségek nélkül elérhetőek. A projektvezető folyamatosan nyomon követheti a projektek készenléti állapotát, a teljesítési igazolások, számlák stb. azonnal, bárhonnan feltöltésre kerülhetnek és ezáltal bárhol elérhetőek, igazolhatóak. Jelentős idő spórolható meg, és a vállalati folyamatok ellenőrzése is egyszerűsödik azáltal, hogy a szükséges dokumentumok és adatok azonnal elérhetővé válnak.

Fontos továbbá, hogy a szoftver az iparági sztenderdeknek megfelelően, átfogó projektszemléletű megoldást nyújtson  az építőiparban tevékenykedő vállalatok projektmenedzsmentjére, a tervezés, ajánlatkészítés és szerződéskötés fázisaitól kezdve a teljesítés ellenőrzésén át, a különféle pénzügyi visszatartások és teljesítési garanciák hosszú távú nyilvántartásáig.

Tervezéssel a siker felé

A megfelelő terv kialakítása nagyban befolyásolja egy projekt sikerességét. Átláthatóvá válik, hogy mikor, milyen projektre milyen erőforrásokra lesz szüksége a vállalatnak. Az eredeti terv felhasználásával készült terv verziók (forecast előrejelzés, terv, tény) segítenek meghozni a vállalat számára a legoptimálisabb döntést. A pénzügyi előirányzatok mellett érdemes a projekt végrehajtásának menetét is meghatározni.

Az emberi erőforrások teljesítményének és az óradíjas gépek és kisgépek műszakjelentésének rögzítése és nyomon követése segít a későbbi kalkulálásban és a későbbi tervek felállításában. A folyamatok továbbá teljes egészében lekérdezhetővé és követhetővé válnak a projektek megtervezésétől a teljesítések rögzítésén át a számlák befogadásáig.

Határidőre átadta, de ki is számlázta?

Az építőipar jelenlegi helyzetében talán a feladatok megfelelő ütemezésének és a határidők pontos betartásának van a legnagyobb jelentősége. Az építőipari ágazat tipikus problémájára, az elmaradt, elfelejtett kiszámlázások elkerülésére megfelelő, bevált megoldás a szoftveres emlékeztetők alkamazása, amely felhívja a figyelmet az adott feladat elvégzésének időpontjára.

Hatékony vállalati kommunikáció = elégedett munkatársak és ügyfelek

Egy sikeres cég számára nélkülözhetetlen a gyors és strukturált belső kommunikáció. A megfelelő tájékozottság, az információk egyszerű és gyors elérése a menedzsment és a munkatársak számára egyaránt fontos az eredményes munkavégzéshez. A jól működő belső kommunikáció emellett azt is elősegíti, hogy a munkatársak megismerjék a menedzsment céljait és azonosulni tudjanak a vállalat stratégiájával, értékrendjével.

Ha partnert keres vállalata koordinálásához és fejlesztéséhez, hogy cége minden körülmények között hatékonyan és profitmaximalizálva tudjon működni, nézze meg Építőipari szoftverünk megoldásait.

 

Forrás:

https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/epi/epi1704.html
http://www.napi.hu/ingatlan/dragulas_es_feszito_munkaerohiany_mellett_kilott_az_epitoipar.634107.html
http://hvg.hu/kkv/20170528_Elhuztak_kulfoldre_tobb_penzert_80_ezren_hianyoznak_az_epitoiparbol
http://hvg.hu/ingatlan/20170413_Tobb_mint_ketszeresere_nottek_az_epitoipari_megrendelesek
http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/ezekre-az-adatokra-leszunk-kivancsiak-a-jovo-heten/