Navigáció
Eniac Hub

Vállalkozni kezd(ene)? 7+1 jótanács, hogyan csökkentse induló vállalkozása kockázatát!

Sokan szeretnének saját céget alapítani, ami természetesen kockázatos húzás. Mielőtt kötél nélkül ugranánk le a hídról, érdemes néhány dolgot átgondolni, hogy ne csak túléljük a vállalkozás indítása utáni első évet, hanem idővel növekedni is tudjunk!

Vállalkozni kezd(ene)? 7+1 jótanács, hogyan csökkentse induló vállalkozása kockázatát!

„Sokan szeretnék otthagyni az állásukat, hogy saját céget alapítsanak. Ez persze kockázatos húzás, mert ha nem jön be az ötlet, az ember ritkán játszhatja magát vissza előző munkaadójához. Érdemes tehát átgondolni számos dolgot, hogy tudjuk, kötéllel készülünk leugrani a hídról.”

Új vállalkozás indításához nem elég csupán a motiváció, hogy önállóak legyünk. Még az indítás előtt meg kell vizsgálnunk, hogy rendelkezünk-e a megfelelő képességekkel, eszközökkel és ismerjük-e azon lehetőségeinket, melyekkel jelentősen meg tudjuk könnyíteni az elindulást és később a zavartalan és nyereséges vállalati működést. A cégalapításkor szembejövő bukkanók elkerüléséhez szeretnénk néhány jótanácsot adni a startup-oknak, hogy ne csak túléljék az indulásuk utáni első évet, hanem idővel növekedni is tudjanak:

1. Tudjuk, miért szeretnénk vállalkozni!

Ne kerteljünk: mindenki profit szerzés céljából kezd új vállalkozásba. Természetesen szép dolog, ha emellett más motivációnk is van, pédául a védtelen kiskacsák megmentése, de vállalkozásunk hosszútávon sem működni nem fog, sem mi magunk nem fogunk tudni megélni, ha nem termelünk profitot. Tudjuk tehát, hogy cselekedeteink és döntéseink mögött a profitszerzés áll!

2. Kötelezzük el magunkat vállalkozásunk mellett!

Egy vállalkozás indításánál számos nehézséggel találhatjuk szembe magunkat. Ha már az első ilyen alkalommal meg akarunk futamodni, jobb ha átgondoljuk, tényleg elkötelezettek vagyunk-e vállalkozásunk mellett. A lehetséges nehézségek természetes velejárói ennek a folyamatnak, melyek ugyan sok bosszúságot jelenthetnek, leküzdésük azonban minket is és vállalkozásunkat is megerősíthetik. Ne futamodjunk tehát meg rögtön a legelején és legyünk türelmesek, hiszen akár évekbe is telhet, mire minden a helyére kerül és gördülékennyé válik a vállalkozás működése.

3. Teszteljük ötletünket!

Mielőtt vállalkozni kezdenénk, érdemes meggyőződni arról, hogy van-e egyáltalán igény az ötletünkre. Amennyiben erre a kérdésre nem a válasz, akkor lehetünk akármilyen elkötelezettek ötletünk mellett, kár pénzt és energiát ölni bele.

4. Tervezzük meg, hova akarunk eljutni!

Tervezésből baj nem lehet! Érdemes egy kis időt szánni arra, hogy kidolgozzuk, hol szeretnénk tartani mondjuk egy év múlva. A céltalan dolgok nem vezetnek sehova, ezért adjunk távlati célokat vállalkozásunknak, melyek egyrészt iránymutatóként is szolgálnak, másrészt segítségre lehetnek a vállalkozás teljesítményének mérésében.

5. Találjunk egy megfelelő üzlettársat!

A cégalapítás nem kis feladat, egyedül pedig igazán emberpróbáló. Az alapítónak már az is nagy segítség lehet, ha a döntéseket meg tudja beszélni valakivel, akinek ugyanolyan fontos a vállalkozás jövője. Célszerű ezért társalapítót választani magunk mellé, aki ideális esetben olyan ismeretekkel és képességekkel rendelkezik, amikkel mi nem, így kiegészítve egymás tudását.

6. Ne akarjunk mindent mi csinálni!

Sokan esnek abba a hibába, hogy nem bíznak meg senkiben, ezért minden feladatot egyedül akarnak ellátni egy cégben. Ez egy bizonyos ideig és cég méretig akár kivitelezhető is lehet, feltéve ha nem akarunk mellette magánéletet. Egy idő után azonban kénytelenek leszünk alkalmazottakat felvenni, akik egyrészt terhet vehetnek le a vállunkról, másrészt jobban is érthetnek adott feladatok elvégzéséhez. Fektessünk pénzt és időt a megfelelő alkalmazottak megtalálására!

7. Folyamatosan tanulni!

Lassan minden területen találkozhatunk az utóbbi időben igen divatos lifelong learning, azaz az élethosszig tartó tanulás kifejezéssel. Bár lassan már elcsépelten hangozhat ez a szó, de még mindig vagy talán még inkább helytálló. Folyamatosan tanulnunk kell a hibáinkból, hogy ne kövessük el azokat még egyszer. Folyamatosan vizsgálnunk kell a környezetünket, hogy a lehető leggyorsabban tudjunk alkalmazkodni a változásokhoz. Folyamatosan képezni kell magunkat, hogy ne maradjunk le a vállalatirányítás legújabb trendjeiről. Soha ne elégedjünk meg jelenlegi tudásunkkal, hiszen mindig van feljebb.
Érdemes ennek érdekében vállalkozásoknak szóló blogokat olvasni, workshopokra, konfenrenciákra járni legalább évente vagy akár egy business coach tanácsát kikérni.

+1. Az ENIAC tanácsa

Időben gondoljon vállalata háttérmunkáinak (backoffice feladatok) megszervezésére, hogy több ideje maradjon a cégépítésre, új üzletek megszerzésére!

Az ENIAC szoftverei között minden méretű vállalkozás megtalálja a számára leghasznosabbat. Induló vállalkozásoknak és kisvállalkozásoknak OMF Starter szoftverünket ajánljuk, melynek használatával azonnal professzionális alapokra helyezheti vállalata irányítását, működését, valamint tovább növelheti cégértékét, amely később egy esetleges értékesítés során előnyhöz juttatja!

Indítson OMF Starter szoftverünkkel és nőjön nagyra velünk!

Forrás: http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/vallalkozan-igy-lesz-kisebb-a-kockazat/