Navigáció
Eniac Hub

NGM rendelet számlázó program használatról

2014. július 1-jén hatályba lépett a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet. 2014. október 1-jétől a vállalkozásoknak be kell jelenteniük az adóhatóság felé a számla kibocsátáshoz alkalmazott számlázási programjukat.

NGM rendelet számlázó program használatról

2014. július 1-jén hatályba lépett a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet. A rendelet egységesíti az adóügyi bizonylatokkal szemben támasztott követelményeket és a számlázó programokkal szemben is szigorú előírásokat tartalmaz.

A legfontosabb tartalmi változás, hogy 2014. október 1-jétől a vállalkozásoknak be kell jelenteniük az adóhatóság felé a számla kibocsátáshoz alkalmazott számlázási programjukat. (Bármilyen számlázó szoftvert használata esetén fennáll a bejelentési kötelezettség. Abban az esetben,ha 2014. október 1. után kezd el számlázó programot használni, akkor azt 30 napon belül be kell jelentenie az adóhatóságnak. Amennyiben 2014. október 1-jét megelőzően is alkalmazott már számlázó programot, akkor azt elegendő 2014. november 15-ig bejelentenie.)

A részletek

A változás értelmében az adóalany köteles az általa használt számlázó programot bejelenteni:

a) A számlázó program neve:

AB4 Accounting & Business vagy OMF Operation Management & Finance integrált vállalatirányítási rendszer vagy enVoicer Számlázó Program

Azonosító: v6.0

Az ENIAC Felhasználói Szerződés tartalmazza a használt szoftver megnevezését.

b) Program fejlesztő neve:

ENIAC Computing Kft. 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54.

Adószám: 12086957-2-41

c) Értékesítőjének, rendelkezésre bocsátójának neve, adószáma:

ENIAC Computing Kft. 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 54. Adószám: 12086957-2-41

d) Beszerzésének, használata megkezdésének, vagy – saját fejlesztésű program használata esetén – a rendeltetésszerű használatbavételének időpontja:

Az ENIAC és a Felhasználó között létrejött Felhasználói Szerződés dátuma, illetve éles használatra történt szoftver átadás dátuma.

a d) pont szerinti időpontot követő 30 napon belül az adóhatósághoz, az erre a célra rendszeresített nyomtatványon bejelenteni.

A Felhasználó feladata a bejelentés megtétele. A bejelentés teljesítéséhez az adóhatóság a SZAMLAZO megnevezésű nyomtatványt rendszeresíti. A SZAMLAZO adatlap internetes kitöltő-ellenőrző programja és a hozzá tartozó kitöltési útmutató 2014. október 1-jétől lesz letölthető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról. A SZAMLAZO nyomtatvány elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül, illetőleg papír alapon nyújtható be 2014. október 1-jétől az állami adóhatóságnak.

A szoftver friss dokumentációjának megléte

A Felhasználónak rendelkeznie kell a számlázó program (ERP rendszer) és annak frissítő változásainak működéséről a számlázó program fejlesztője által készített magyar nyelvű felhasználói dokumentációval.

Felhasználóink a dokumentációt a szoftverből online módon érhetik el.

A rendelet a program vásárlásának dokumentálásával kapcsolatosan a fejlesztő, forgalmazó cégre vonatkozóan is szigorú előírásokat tartalmaz, melyeket az ENIAC szoftverei fejlesztése során mindig figyelembe veszünk, tehát rendszerünk minden ide vonatkozó jogszabályi előírásnak megfelel. A verziófrissítések miatt nem kell ismételt bejelentést tenni.

Üdvözlettel:
ENIAC Computing