Navigáció
Eniac Hub

Nők az informatika világában

Az IT szektorban dolgozók alig 25%-át teszik ki nők. Számuk néhány országban (pl. Ausztria, Hollandia) még a 10%-ot sem éri el. Pedig ez nem mindig volt így, az első számítógép sem született volna meg nélkülük.

Ma már nehéz elhinni, de az informatika számos úttörője nő volt, és az ilyen irányban továbbtanulók száma is egyre nőtt a számítógépek hőskorában és az azt követő évtizedekben. Meglepő ezek után, hogy Magyarországon a Budapesti Műszaki Egyetem informatikus képzésében résztvevők csupán 5 százaléka nő, hivatásszerűen kevesebb mint 2,5 százalékuk foglalkozik infokommunikációs technológiákkal, az informatikus mérnökök közötti arányuk pedig kevesebb mint 10 százalék. Bár 2013-as adatokról van szó, valószínűnek tartjuk, hogy ezek a számok nem változtak jelentősen az elmúlt években.

"ENIAC lányok" (Forrás: Wikipédia)

Menjünk most vissza kicsit a múltba, amikor még a számítástechnika és a számítógépek világában jelentős szerepük volt a nőknek, és emlékezzünk meg azokról, akiknek sikerült történelmet írniuk munkájukkal. Mindezzel pedig nem titkolt célunk motiválni a jelen hölgy tagjait arra, hogy válasszák ezt a férfiak uralta területet, hogy a jövőben már ne legyen az.

Nők, akik a számítógépek munkáját végezték

Számítógépek még nem is léteztek, amikor már úgymond számítógépként dolgoztak nők. Ilyen volt Nicole-Reine Lepaute is, aki csillagászként és matematikusként égitestek pályájának kiszámításával foglalkozott. A nők alkalmazása a csillagászat területén nem volt szokatlan a 18-19. században, a számítások precizitása és monotonítása, illetve a nők alacsony munkabére miatt gyakran nőkkel végeztették el az ilyen feladatokat. Edward Charles Pickering, a harvardi csillagvizsgálót vezető tudós munkáját is egy csapat nő segítette, akiknek köszönhetően létrejött az első csillagászati katalógus, több mint tízezer égitest rendszerezésével.

Kódfejtők, akikről még film is készült

A 19. században született Ada Lovelace, aki neve az első számítógépes programnyelv megírásával köthető össze, ő készítette ugyanis a Charles Babbage által tervezett első mechanikai számítógéphez tartozó leírást és egyesek szerint a gép több programját is, így ő tekinthető az első számítógép-programozónak.

Kicsit ugorva az időben, a II. világháború időszakában Mavis Batey kódfejtőt kell megemlíteni. 1941-ben az általa megfejetett üzenettel sikerült feltörni az Enigmát. Hozzá hasonlóan Joan Clarke matematikus is kódfejtő volt és együtt dolgozott a kódfejtő gép megépítőjével, Alan Turinggal. Az ő neve ismerős lehet a Kódjátszma című filmből, ami nem véletlen, hiszen róla mintázták a film főszerepét.

"ENIAC lányok"

Az első elektronikus számítógépnél, az ENIAC-nál is jelentős szerep jutott a nőknek. Kay McNulty, Marlyn Wescoff, Fran Bilas, Adele Goldstine, Ruth Lichterman és a „Csodálatos Grace-ként” is emlegetett Grace Hopper mind az óriási méretű számítógép programozói voltak. Alan Turing elméletét továbbfejlesztve hozták létre az akkoriban szupergépnek számító ENIAC-ot. Munkájuk során 6 ezer kapcsolót kezeltek, melyhez bonyolult matematikai számítások elvégzésére volt szükségük. Nekik köszönthetjük az első szoftvereket és  a számítógéphez készült első programozási útmutatót, amit Goldstine írt meg.

Betty Holberton az „ENIAC lányokhoz” csatlakozva dolgozta ki a BINAC c-10 instrukcióit, amely a programozási nyelvek elődjének is tekinthető, de legismertben munkája a ma is használt „nemzetközi billentyűzet” blokk, illetve neki köszönhető állítólag a számítógép bézs színe is.

És itt még nincs vége. Hallott már Mary Kenneth Keller nővérről, aki egyes források szerint az első (mások szerint a második) számítógéptudományokból doktorált nő volt? Pályafutása alatt többek között foglalkozott a BASIC nyelv megalkotásával, de ő alapította a Clarke College számítógép részlegét is, ahol 20 évig tanított és igazgató is volt.

Három kivételes nő, akik még köztünk vannak

Aki ismeri a COBOL vagy még inkább a FORMAC számítógépes nyelveket, az találkozhatott már Jean E. Sammet nevével is, hiszen közreműködésével jött létre mindkét nyelv. Ő volt továbbá a harmadik nő, aki ilyen területen doktorrá vált.

Roberta Williams a számítástechnika egy könnyedebb terültén szerzett magának első női játékfejlesztőként és dizájnerként hírnevet. Saját számítógépes játékokat tervező céget is alapított.

Végül, de természetesen nem utolsó sorban meg kell említeni az „internet mamája” becenevet kiérdemlő Radia Perlman-t és munkásságát. Jelentős szerepet játszott az internet megszületésében, ő hozta létre az ahhoz elengedhetetlen STP-t (Spanning Tree Protocol), magyarul feszítő-fa protokollt. (Akit esetleg érdekel, az STP arra szolgált, hogy switchekből és/vagy hidakból egy hurok nélküli, fa struktúrához hasonló hálózat jöjjön létre.) Perlman a MIT-re járt, ami akkor igen nagy dolog volt, tekintve, hogy 1000 férfira 50 nő jutott. Tanulmányai után az Intel-hez került, jelenleg pedig a DELL EMC csapatát erősíti.  A programnyelvekhez is jól ért, a LOGO átalakításával megalkotta a gyerekeknek szánt TORTIS-t. Szakmai jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint az informatika területén jegyzett 50 szabadalma.

Forrás:

https://feminfo.444.hu/2013/10/20/az-elso-szamitogepek-nok-voltak

http://gridcafe.ik.bme.hu/gender-and-IT.html

http://e-oktat.pmmf.hu/webgui/www/uploads/images/1915/10._Halozati_eszkozok_v1.pdf

http://eduline.hu/felsooktatas/2015/12/15/programozo_nok_a_tortenelemben_SYW1CA