Navigáció
Eniac Hub

Hírek

Cikkek vállalatirányításról, könyvelésről

Egyszerűbb, olcsóbb, gyorsabb, még se használjuk. Mi az? E-számla!

Egyszerűbb, olcsóbb, gyorsabb, még se használjuk. Mi az? E-számla!

Magyarországon a számlák csupán egy százaléka érkezik be elektronikus úton a vevőkhöz. Ez azt jelenti, hogy a korszerű számlázási eljárások ma még szinte ismeretlenek nálunk. A legtöbb számla (86%) ugyanis még mindig nyomtatott verzióban jut el a vállalatokhoz – derül ki egy idén tavasszal készült kutatásból.

70 éves az ENIAC

70 éves az ENIAC

1946-ban, 70 évvel ezelőtt mutatták be a nyilvánosságnak az első általános célú és többféle számításra is használható számítógépet, az ENIAC-ot (Electronic Numerical Integrator And Computer). Bár nem ez volt az első számítógép, mégis az ENIAC nyitotta meg a legnagyobb lehetőségeket a kor programozói és mérnökei előtt, hiszen az összeadásokat és kivonásokat ezerszer gyorsabban végezte kortársainál.

Igazi gyakornoki munka, nem kávéfőzés

Igazi gyakornoki munka, nem kávéfőzés

Az elmúlt évek során sokat változott a gyakornokok helyzete. Már nem kávéfőzésre veszik fel őket, ingyen. A cégek rájöttek, hogy a siker érdekében ki kell nevelniük a jövő munkavállalóit. A gyakornoki programok hossza is megnövekedett, ami után sok fiatalnak kínálnak állást.

Soha semmire nincs ideje? Delegáljon többet!

Soha semmire nincs ideje? Delegáljon többet!

„Ön a cégben az ügyvezető, a marketinges, az értékesítő, de még az informatikus is, pedig számos alkalmazottat fizet? Valami nem stimmel… Ha többet delegál, mindenki jobban jár. Ezt persze elméletben mindenki tudja, de itt az ideje, hogy Ön a gyakorlatban is kipróbálja!”

NGM rendelet számlázó program használatról

NGM rendelet számlázó program használatról

2014. július 1-jén hatályba lépett a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló 23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet. 2014. október 1-jétől a vállalkozásoknak be kell jelenteniük az adóhatóság felé a számla kibocsátáshoz alkalmazott számlázási programjukat.

Kontrollált üzletmenet − kötöttségek nélkül

Kontrollált üzletmenet − kötöttségek nélkül

Egy jól működő kontrollingrendszer sokat tehet a vállalat eredményes működése érdekében. Használatával a cégvezető pontos képet kaphat a társaság aktuális helyzetéről és pénzügyi folyamatainak hosszabb távú alakulásáról – ezek az információk pedig elengedhetetlenül szükségesek a megalapozott stratégiai döntések meghozatalához, s így végső soron az üzleti sikerhez.

Postagalamb, telex, e-mail, cloud

Postagalamb, telex, e-mail, cloud

Biztosan vannak, akik még emlékeznek az e-mail elterjedése előtti időkre, arra, hogyan folyt akkoriban a vállalati információcsere. Néhányan talán még azt is vissza tudják idézni, hogy milyen volt régen a cégek külső és belső kommunikációs szabályzata, és hogyan fogadták a társaságok az elektronikus levelezést, mint újfajta technológiát. Ez a példa is jól mutatja, hogy a technológiai fejlődéshez gyorsan és rugalmasan alkalmazkodó vállalatok mekkora versenyelőnyre tehetnek szert a hezitálókkal szemben.

Úton a siker felé

Úton a siker felé

Az LPD Group alig néhány éve indult, de máris olyan nagy ügyfelekkel büszkélkedhet, mint a Spar, a Tesco vagy a CIB. Csapó Ákos, a cég ügyvezetője szerint szemléletváltás és szervezettség is kell ahhoz, hogy egy fiatal vállalkozásból jól működő, sikeres vállalat legyen.